Do obce preniesli interaktívnu výstavu o magickom svete cirkusu

06.11.2010 Prešov

Veľký Šariš 6. novembra (TASR) - Magický svet cirkusu je názov výstavy Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana, ktorú otvorili v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši v okrese Prešov.
„Nebolo jednoduché zabezpečiť túto výstavu. Je to prvý krát, čo sa podarilo preniesť realizovaný projekt Bibiany na východné Slovensko, “ uviedla Iveta Hurná, riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši a štatutárka občianskeho združenia (OZ) Slniečkovo, ktoré cez projekt Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 získalo finančné prostriedky potrebné na reinštaláciu výstavy.
Výstava o zanikajúcom magickom svete cirkusu, ktorá vo Veľkom Šariši potrvá do konca januára, ponúka podľa Ivety Hurnej svet tajomstva a ilúzií, svet šikovnosti a odvahy, smiechu a sĺz. Autori výstavy, scenárista a výtvarník Ondrej Slivka a dramaturg Pavel Uher, sa v tomto projekte pokúsili priblížiť predovšetkým výtvarnými prostriedkami vznik, historický vývoj, ale aj nedávnu cirkusovú minulosť. Svoje miesto tu má aj inšpiračná sila cirkusu, ktorá zasiahla takmer všetky umelecké disciplíny: umenie výtvarné, divadlo, hudbu a v posledných desaťročiach aj film s mnohými jeho druhmi a žánrami. Z tohto všetkého sa v expozícii objavujú fragmenty, ktoré približujú mágiu tohto často zaznávaného druhu zábavného umenia, ktoré vždy milovali najrôznorodejšie a najširšie divácke vrstvy.
„Táto výstava je interaktívna tým, že deti sa tam môžu stať klaunmi, môžu si posedieť v maringotke, môžu sa tam poobliekať za rôznych cirkusantov, môžu sa stať krotiteľmi v manéži, samy vojsť do obrovskej papule veľkého leva, môžu sa pohojdať na krásnom chvoste žirafy a v konečnom dôsledku sú pre nich pripravené aj rôzne tvorivé dielne a hry, “ dodala Iveta Hurná, pre ktorú je to rozlúčkové podujatie vo Veľkom Šariši, keďže od 15. novembra nastupuje do novej funkcie riaditeľky Knižnice pre mládež mesta Košice.
 

Vyberte región

mark